Yüreğir Sonda Takma / Çıkarma

Yüreğir Sonda Takma / Çıkarma

Sonda, idrar kesesinde bulunan idrarın dışarı atılmasını sağlayan tıbbi bir tüptür. Çeşitli hastalıklar nedeniyle veya tıbbi operasyonlar nedeniyle tuvalete gidemeyecek durumda olan kişilere takılır. Hastanelerde sık sık uygulanan bu yöntem, polikliniğimizin evde sağlık hizmetleri kapsamındadır. Evde bakım uygulamalarının yanı sıra polikliniğimizde tüm tıbbi tahliller de kolayca yaptırılabilir. Sonda takma çıkarma işlemi kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde gerçekleştirilir. Son derece önemli bir uygulama olduğu için bu işlemin eğitimli ve deneyimli hemşireler tarafından yapılması gerekir. Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir.

Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir. Hastaya sonda takılması sırasında enfeksiyon riskinin ortadan kaldırılması veya azaltılması için genital bölgenin antiseptik içeren solüsyon ile temizlenmesi önemlidir. Genital bölgeden takılarak idrar kesesine kadar ulaşan bu tüpün diğer ucunda idrar torbası mevcuttur. İdrar torbasının sık sık boşaltılması gerekir. Sonda, idrar problemi yaşayan veya idrarın böbreklerden keseye ulaşmasını engelleyen sorunlar için bir tedavi yöntemi değildir. Sadece destekleyici bir uygulamadır. Vücudun hassas bölgeleri ile bağlantılı olduğu için zorlayıcıyı bir uygulama gibi görülse de sonda takma işlemi ortalama 2 ila 10 dakika arası sürer. Çıkarılması daha kolaydır.


İdrar Sondası Kimlere Neden Takılır?

İdrarın dışarı atılmasını sağlayan sondanın takılmasının birçok farklı nedeni vardır. Hastanın özel durumundan dolayı, kolaylık sağlamak amacıyla takılan sondanın takılma nedenlerinin bazıları ise şöyledir. Yaralı ve ileri derecede hasta olan kişilerin idrar çıkışının takip edebilmek, sinir hasarına bağlı olarak gelişen idrar kesesi fonksiyon bozukluklarında, çeşitli görüntüleme yöntemleri sırasında, ameliyat sonrası hastanın yataktan kalkmadan tuvalet ihtiyacını gidermesi için ve çeşitli nedenlerden dolayı yatağa bağımlı şekilde yaşayan kişilerin mesanesini boşaltmak için sonda takılır. Kısa veya uzun süreli sonda takma işlemi için polikliniğimizden hizmet alabilirsiniz. Polikliniğimizde sonda takma çıkarma hizmetinin yanı sıra evde serum takma ve takibi hizmetleri de mevcuttur. Hizmetlerimize ihtiyaç duymanız durumunda hemen polikliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Sonda çıkarma işlemi, takma işleminden daha kolaydır. Sondanın uzun süre takılı kalması, enfeksiyon riski oluşturur. Bunun yanı sıra tahriş ve taş oluşumuna da neden olur. Bu yüzden uzun süre sonda kullanılması gerekiyorsa belirli periyotlarla sondanın değiştirilmesi gerekir. İdrar sondalarının değişim zamanı kullanılan sondaya göre değişiklik gösterir. Sarı renge sahip foley sondalar haftada bir, silikon sondalar en üç hafta en fazla ayda bir değiştirilmelidir. Uzun süreli sonda kullanımı sırasında belirli aralıklara enfeksiyon değerlendirilmesi ve idrar tahlili yapılması hasta sağlığı açısından önemlidir.
 

İlgili Resimler

Öne Çıkarılanlar

Her yaştan akut, kronik ya da terminal dönemdeki hastanın, kendi yaşam alanlarında

Günümüzde sadece kadınların değil, erkeklerin de büyük ilgi g&o

Şeker ölçümü, kanda bulunan glikoz miktarını belirlemek içi